Μεθοδοι χρησης των αυτοματων ηλεκτρικων οπλων (AEG)

To που θα στρέψετε το όπλο σας, πότε να το στρέψετε, πως να πυροβολήσετε, πότε να πυροβολήσετε, είναι όλα θέματα που είναι πολύ σημαντικό να έχετε κατανοήσει καλά. Οι αρχάριοι παίκτες airsoft έχουν την τάση να αγνοούν τις αρχές αυτές. Το άρθρο αυτό προορίζεται να σας υποδείξει τις διάφορες μεθόδους χρήσης του αυτόματου ηλεκτρικού όπλου σας. Αυτή η πρώτη ενότητα θα επεξηγήσει κάποιους πολύ χρήσιμους κανόνες.

Προς τα που να στρέφετε το όπλο σας

Σε μιά ουδέτερη κατάσταση

Το ζήτημα αυτό φαίνεται απλό, αλλά στην πραγματικότητα έχει μεγάλη σημασία. Αν βαδίζετε σε σχηματισμό, δεν θέλετε η κάννη του όπλου σας να χώνεται στην πλάτη του ατόμου μπροστά σας. Το όπλο σας θα πρέπει να είναι στραμμένο προς το έδαφος και ασφαλισμένο. Σημειώστε ότι το όπλο δεν θα πρέπει να είναι στραμμένο προς τα πόδια σας. Αν έχετε προσαρμόσει αορτήρα (λουρί) στο όπλο, να το χρησιμοποιείτε.
Αν μετακινείστε μέσα από «επικίνδυνη» περιοχή, μπορείτε να στρέψετε το όπλο σας προς τα έξω, ώστε να προστατεύετε τις πλευρές του σχηματισμού σας. Αυτό όμως γίνεται  μόνο όταν δεν υπάρχουν σύντροφοί σας μέσα σε μια γωνία 90 μοιρών από το σημείο που στρέφετε το όπλο σας. Ποτέ δεν θα πρέπει να στρέφετε το όπλο σας σε σημεία κοντά στην ομάδα σας.

Η αντίδραση σε εχθρικά πυρά

Εδώ είναι που γίνεται πολύ συχνά λάθος. Υποθέστε ότι ο σχηματισμός σας μετακινείται σε δυο παράλληλους ζυγούς σε μια διαδρομή σε «εχθρικό» έδαφος. Εσείς καλύπτετε την αριστερή πλευρά με το όπλο σας. Ξαφνικά, η ομάδα σας δέχεται εχθρικά πυρά από τη δεξιά πλευρά. Η φυσική αντίδραση είναι να στρέψετε αμέσως το όπλο σας προς τον εχθρό. Λάθος! Η κάννη σας μόλις «σάρωσε» διαδοχικά όλα τα μέλη της ομάδας σας. Η σωστή κίνηση είναι, έχοντας συνείδηση ότι βρίσκεστε στο πεδίο της μάχης, να στρέψετε το όπλο σας πρώτα προς το έδαφος και κατόπιν να σκοπεύσετε τον εχθρό (αν όντως πρέπει τελικά να το κάνετε! Η επόμενη ενότητα καλύπτει αυτό το θέμα). Έτσι, θα αποφύγετε απώλειες στην ομάδα σας που μπορεί να προκύψουν από κατά λάθος πάτημα της σκανδάλης, επίσης θα μπορέσετε να σκοπεύσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια. Επίσης, αν υπάρχει συνωστισμός, ή βρίσκεστε σε στενό χώρο, το να μην κάνετε τη σωστή κίνηση, αλλά να στρέφετε το όπλο σας απότομα και κατευθείαν στον εχθρό μπορεί να έχει ως συνέπεια να χτυπήσει το όπλο σας σε μια γωνία τοίχου, μια πόρτα, ένα κλαδί ή δέντρο κτλ.

Οταν δέχεσθε πυρά

Αυτό το άρθρο γράφεται με την υπόθεση ότι γνωρίζετε τα βασικά για την κάλυψη. Η κατάσταση μπορεί να έχει ως εξής: Εσείς και η ομάδα σας έχετε καλυφθεί και ανταποδίδετε τα πυρά στον εχθρό, ο οποίος επίσης έχει καλυφθεί. Προφανώς, για να ανταποδώσετε τα πυρά, θα πρέπει να στρέψετε το όπλο σας προς τον εχθρό, και το παρόν άρθρο ασχολείται με το σωστό τρόπο να το κάνετε.
Ένα κοινό λάθος είναι όταν σε μια ανταλλαγή πυρών κάποιου το όπλο βρίσκεται εκτεθειμένο (εκτός κάλυψης), αποκαλύπτοντας τη θέση του και πιθανότατα προκαλώντας την αποβολή του, ανάλογα με τους κανόνες μάχης. Βεβαιωθείτε λοιπόν, ότι το όπλο σας είναι καλά καλυμμένο, όπως κι εσείς.
Ο κανόνας ότι δεν πρέπει να στρέφουμε το όπλο προς μέλη της ομάδας μας ισχύει ακόμα. Πάντως, στην περίπτωση της μάχης ο κανόνας αυτός είναι πιο ελαστικός. Αν π.χ. ένα μέλος της ομάδας σας έχει καλυφθεί πίσω από ένα δέντρο μπροστά από τη θέση σας, μπορείτε να ρίχνετε προς τα εκεί, αλλά πρέπει να είστε βέβαιοι ότι ο φίλος σας γνωρίζει ότι το κάνετε – αλλιώτικα, μπορεί να κάνει κάποια κίνηση και να βρεθεί μέσα στη γραμμή πυρός σας.
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι να ρίχνετε στα γρήγορα στον εχθρό, χωρίς να τραβάτε εχθρικά πυρά πάνω σας. Εδώ παρουσιάζεται μια ιδιαίτερα χρήσιμη μέθοδος, ιδιαίτερα αν το όπλο σας έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από εκείνα των αντιπάλων σας. Υποχωρήστε πέντε – εφτά μέτρα, κρατώντας, αν είναι δυνατόν, την  κάλυψή σας από τον αντίπαλο. Κατόπιν, σκοπεύστε το όπλο σας προς τα εκεί όπου βρίσκεται ο εχθρός, βγείτε από την κάλυψή σας και αμέσως ρίξτε μερικές ριπές. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου; Πρώτο, ο εχθρός δεν θα περιμένει να εμφανιστείτε από ένα σημείο πίσω από την αρχική σας θέση, δεύτερο, έχετε περισσότερο χώρο να σκοπεύσετε άνετα και τρίτο, αν η εμβέλεια του όπλου σας είναι μεγαλύτερη από εκείνη των αντιπάλων, οι βολές τους δεν θα έχουν ακρίβεια και θα μπορείτε εύκολα να τις αποφύγετε, αντί να δεχτείτε κάποια στο κεφάλι μόλις αποκαλυφθείτε!

Πότε να στρέφετε το όπλο σας

Το όπλο σας θα πρέπει να κρέμεται από τον αορτήρα ή να είναι στραμμένο προς το έδαφος όταν βρίσκεστε σε ουδέτερη περιοχή, και θα πρέπει να είναι στον ώμο και στραμμένο προς τα πλάγια ή προς τα εμπρός, όταν βρίσκεστε σε εχθρική περιοχή. Ο χρόνος που εξοικονομείτε έχοντας το όπλο στον ώμο σας (σε θέση σκόπευσης) θα μπορούσε να σώσει τη «ζωή» σας στο πεδίο μάχης airsoft! Αν ακολουθείτε την κοινή λογική και τους πιο πάνω κανόνες, αυτό είναι προφανές…

Μέθοδοι βολής

Ημιαυτόματη.  

Η ημιαυτόματη βολή χρησιμοποιείται για ακριβέστερη σκόπευση, συνήθως για να καθηλώσει τον εχθρό (στην περίπτωση ενός όπλου ελεύθερου σκοπευτή, οι μονές βολές χρησιμοποιούνται για την εξόντωση ενός εχθρού). Το πλεονέκτημα σε σχέση με την αυτόματη βολή είναι ότι χρησιμοποιείται μικρότερη ποσότητα πυρομαχικών για το ίδιο αποτέλεσμα. Ένας απλός τρόπος καθήλωσης ενός εχθρού είναι να πυροβολούμε μια φορά ανά δευτερόλεπτο κατά της θέσης τους. Αυτό μπορεί να γίνεται για όση ώρα απαιτείται ώστε μια ομάδα να πλευροκοπήσει και να εξοντώσει τους στόχους.
Η καθήλωση του εχθρού δεν μπορεί να γίνει αποκλειστικά με χρήση ημιαυτόματης βολής, πρώτα θα πρέπει να τον κάνετε να χαμηλώσει το κεφάλι του. Αν σας έχουν στήσει ενέδρα και ρίχνετε μια βολή τη φορά στους θάμνους, ε, τότε είστε «νεκρός»! Για το λόγο αυτό πρέπει να χρησιμοποιείτε κατάλληλα και την πλήρως αυτόματη βολή.

Πλήρως αυτόματη βολή

Η πλήρως αυτόματη βολή είναι αποτελεσματική όταν ο σκοπός σας είναι να χτυπήσετε κάποιον ή να τον κάνετε να χαμηλώσει προσωρινά το κεφάλι του. Αν ένας αντίπαλος αποκαλυφθεί για να σας πυροβολήσει, πρέπει να τον χτυπήσετε πρώτος. Αν ρίξετε μια βολή, έχετε μια πιθανότητα να τον πετύχετε. Αν ρίξετε μια αυτόματη ριπή, έχετε 5 – 10 πιθανότητες. Πιο συχνά, η αυτόματη βολή χρησιμοποιείται σε ριπές των 3 – 4 βολίδων. Χρησιμοποιώντας την αυτόματη βολή, μπορείτε επίσης να «περπατήσετε» τις σφαίρες σας προς το στόχο, πράγμα χρήσιμο όταν δεν έχετε το χρόνο ή την ευκολία να στοχεύσετε.
 Όπως είπαμε πιο πάνω, η πλήρως αυτόματη βολή είναι χρήσιμη και όταν γίνεται η αρχική επαφή με τον εχθρό. Τότε είναι που θέλετε να αποκτήσετε το «πάνω χέρι» και να τους καθηλώσετε. Η αυτόματη βολή είναι πολύ χρήσιμη τότε, αλλά επειδή τα πυρομαχικά τελειώνουν γρήγορα, γυρίζετε σε ημιαυτόματη βολή για να κάνετε οικονομία. Αν κερδίσετε το πλεονέκτημα έναντι του εχθρού στα 30 πρώτα δευτερόλεπτα της μάχης, είναι πολύ πιθανό να κερδίσετε.

Τακτικές μάχης

Έχετε υπόψη σας ότι οι πιο κάτω τακτικές είναι για κατόχους αυτόματων όπλων. Δεν είναι για τους ελεύθερους σκοπευτές. Μερικές τακτικές χρησιμοποιούνται χωρίς σκέψη (δηλ. αντανακλαστικά, από εκπαίδευση), άλλες είναι απλώς βολές στα τυφλά. Θα πρέπει να τις χρησιμοποιείτε όλες στην πλήρη τους έκταση, και τότε η μάχη θα εξελίσσεται αναμφίβολα προς όφελός σας.

Η επιλογή του χρόνου βολής

Δεν πρόκειται απαραίτητα για μια τακτική, αλλά αξίζει μια καλή επεξήγηση. Αν εντοπίσετε έναν εχθρό, αλλά δεν σας εντοπίσει εκείνος, ενστικτωδώς ανοίγετε αμέσως πυρ εναντίον του. Τις περισσότερες φορές όμως, βλέπουμε τον εχθρό πριν αυτός να βρεθεί εντός εμβελείας. Αν ανοίξουμε αμέσως πυρ, η πιθανότητα να τον πετύχουμε έιναι πολύ μικρή και έτσι θα αποκαλύψουμε τη θέση μας, χάνοντας έτσι το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Ο πειρασμός να ανοίξουμε πυρ είναι πολύ ισχυρός, χρειάζεται εξάσκηση και αυτοπειθαρχία για να μάθουμε να περιμένουμε για μια καλύτερη ευκαιρία να ρίξουμε εναντίον του εχθρού. Η ιδανική βολή θα ήταν υπό κάλυψη και απόκρυψη προς την πλευρά του εχθρού, αλλά αυτό βέβαια εξαρτάται ισχυρά και από τη διαμόρφωση του εδάφους.

Κάλυψη

Για να καλύψουμε ένα μέλος της ομάδας μας που θα εκτεθεί στα εχθρικά πυρά, πρέπει να καθηλώσουμε τον εχθρό ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να χτυπηθεί ο δικός μας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτόματη βολή για την καθήλωση του εχθρού. Αν ο εχθρός έχει αναπτυχθεί σε διάφορες θέσεις, πρέπει να ρίξουμε με μια σαρωτική κίνηση, ώστε να καθηλώσουμε όσο περισσότερους αντιπάλους γίνεται. Η κάλυψη θα πρέπει να εκτελείται από μια ομάδα, όχι μόνο από ένα άτομο. Αν είστε εκείνος που θα εκτεθεί στα πυρά του εχθρού, να βεβαιώνεστε ότι αποκαλύπτεστε ενώ ο εχθρός είναι  ήδη καθηλωμένος από τα πυρά της ομάδας σας.

Βολή στα τυφλά

Είναι μια μη συμβατική τακτική, η οποία δεν είναι τόσο σκόπιμο να χρησιμοποιείται σε μάχες airsoft. Στην περίπτωση αυτή, μένετε καλυμμένος, αλλά βγάζετε το όπλο σας εκτός κάλυψης και πυροβολείτε στα τυφλά. Αυτό είναι επικίνδυνο. Κάποιος μπορεί να βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από την ελάχιστη ασφαλή και να δεχτεί 10 σφαίρες χωρίς να το γνωρίζει αυτός που πυροβολεί. Αυτή η τακτική λοιπόν, είναι ανασφαλής, «φτηνή» και σπάνια αποδίδει. ΜΗΝ τη χρησιμοποιείτε.

Καθήλωση

Την αναφέραμε αρκετά στο άρθρο αυτό, αλλά πώς ακριβώς γίνεται; Οι τακτικές ποικίλλουν, εδώ θα παρουσιάσουμε μια από αυτές. Ο σκοπός της καθήλωσης είναι να αποτραπεί ο αντίπαλος από το να ανταποδώσει τα πυρά, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στην ομάδα σας να κάνει κινήσεις περικύκλωσης. Αν το καταφέρετε αυτό πρώτοι στη μάχη, έχετε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήσετε. Για να καθηλώσετε τον εχθρό, ρίχνετε μεγάλες ριπές με αυτόματη βολή και κινείστε γρήγορα προς τον εχθρό. Τα πυρά σας θα πρέπει να κατευθύνονται ισορροπημένα προς όλες τις θέσεις του εχθρού, ώστε να καθηλώνεται όλη η αντίπαλη ομάδα. Αντί να κάνετε κινήσεις «σάρωσης» με το όπλο σας προς όλες τις εχθρικές θέσεις, είναι καλύτερο κάθε άτομο της ομάδας σας να συγκεντρώνει τα πυρά του σε μια μόνο αντίπαλη θέση. Αν δεν ενεργήσετε έτσι, τα πυρά σας θα είναι ανοργάνωτα και μη αποδοτικά. Αφού ο εχθρός καθηλωθεί από τα πυρά σας, γυρίστε σε ημιαυτόματη βολή και ρίχνετε σταθερά βολές εναντίον της θέσης του εχθρού. Ταυτόχρονα, μέλη της ομάδας σας θα πρέπει να κινούνται προς τον εχθρό ή προς τα πλάγια του εχθρού, ώστε να τον θέσουν εύκολα εκτός μάχης.
 
Βολή κατά την κίνηση

Αυτή η τακτική θα πρέπει να χρησιμοποιείται αν δεν μπορεί η ομάδα σας να σας καλύψει επαρκώς καθώς κινείστε. Αν έχετε αρκετή κάλυψη, θα πρέπει να τρέξετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε προς την επόμενη θέση σας.  Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να καλύψετε ο ίδιος τον εαυτό σας ενώ κινείστε. Ανάλογα με την περίπτωση, επικεντρώνετε τα πυρά σας στον εχθρό που είναι πιο επικίνδυνο να σας χτυπήσει, ή σε όλη την αντίπαλη ομάδα αν το επιθυμείτε. Εδώ θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μεγάλης διάρκειας ριπές αυτόματης βολής με καλή ακρίβεια, αλλά να μη θυσιάζετε την ταχύτητα κίνησής σας για να πετύχετε καλύτερη ακρίβεια, πάντα να κινείστε συνεχώς με μεγάλη ταχύτητα.

Η εξόντωση του στόχου

Όλοι θέλουν να εξοντώσουν τον αντίπαλο! Παρόλα αυτά, στις μάχες airsoft κάποια πράγματα διαφέρουν σε σχέση με τις μάχες με πυροβόλα όπλα. Μια βολίδα BB έχει πολύ μικρότερη ταχύτητα από μια σφαίρα. Θα πρέπει να προβλέψετε πότε ο εχθρός σας θα αποκαλυφθεί και να ρίξετε μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου πιο πριν, διαφορετικά ο εχθρός θα δει τις βολίδες σας να έρχονται και θα τις αποφύγει. Όταν εντοπίσετε έναν εχθρό, ρίχνετέ του για όσο περισσότερο γίνεται, με με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Θυμηθείτε, τα αυτόματα ηλεκτρικά όπλα δεν «κλωτσάνε», ώστε μπορείτε να αρχίσετε να ρίχνετε πριν ακόμα τοποθετήσετε το όπλο στον ώμο σας για να σκοπεύσετε. Αν ο εχθρός αποφεύγει συνεχώς τα πυρά σας, θα πρέπει να τον πλησιάσετε περισσότερο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνετε τον εχθρό να αποκαλυφθεί, αλλά δεν εξετάζονται εδώ.


https://www.airsoftclub.gr/shop/methodoi-hrisis-ton-aeg