Η Ιστορια του M4

Διαμέτρημα: 5.56mm NATO
Λειτουργία: Με δράση αερίων και περιστρεφόμενο κλείστρο
Συνολικό μήκος: 838 mm (αναπτυγμένο κοντάκιο); 757 mm (πλήρως συμπτυγμένο κοντάκιο)
Μήκος κάννης: 370 mm
Βάρος: 2.52 kg χωρίς γεμιστήρα; 3.0 kg με πλήρη γεμιστήρα 30 φυσιγγίων
Ταχυβολία: 700 - 950 φυσίγγια ανά λεπτό
Μέγιστο δραστικό βεληνεκές: 360 m

Η εταιρεία Colt ανέπτυξε διάφορες παραλλαγές τύπου καραμπίνας του τυφεκίου AR-15 / M16 από τη δεκαετία του 1970. Αυτές οι καραμπίνες προορίζονταν για όλες τις αγορές – τη στρατιωτική, των δυνάμεων ασφαλείας και το ελεύθερο εμπόριο. Ο Στρατός των ΗΠΑ (και άλλες στρατιωτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και οι Ισραηλινές) χρησιμοποίησαν τις καραμπίνες  Colt CAR-15 Commando και XM-177 κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Αλλά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η παλιά ιδέα της αντικατάστασης των πιστολιών του στρατεύματος με κάποιο πιο αποδοτικό όπλο ώμου, επέστρεψε πάλι στο μυαλό των στρατιωτικών στην ΗΠΑ. Πράγματι, η ιδέα αυτή μπορεί να χρονολογείται μέχρι την καραμπίνα M1 του 1941, αλλά οι καλές ιδέες δεν «πεθαίνουν» ποτέ. Έτσι, το 1994, ο Στρατός των ΗΠΑ άρχισε να χρησιμοποιεί την καραμπίνα Colt Model 720 (βασικά, ένα κοντό τυφέκιο Μ16Α2) με την ονομασία Μ4. Αυτό το όπλο προοριζόταν να αντικαταστήσει τα πιστόλια Μ9, όπως και τα απαρχαιωμένα υποπολυβόλα Μ3Α1 και τυφέκια Μ16Α2. Το νέο όπλο ήταν πολύ πιο άνετο και βολικό στη μεταφορά από το μακρύ τυφέκιο Μ16Α2, ώστε η Διοίκηση Ειδικών Αποστολών (SOCOM) άρχισε να καλοβλέπει το Μ4 ως πιθανό όπλο γενικής χρήσης για όλες τις Ειδικές Δυνάμεις.  Για το σκοπό αυτό, το Μ4 τροποποιήθηκε αργότερα με επίπεδο πάνω μέρος πλαισίου με ενσωματωμένη ράγα τύπου Picatinny, αντί της ενσωματωμένης χειρολαβής μεταφοράς τύπου Μ16Α2/Μ4. Η τροποποιημένη παραλλαγή διατήρησε την ένδειξη Μ4. Η μόνη διαφορά μεταξύ των Μ4Α1 και Μ4 είναι ότι ο μηχανισμός σκανδάλης του Μ4Α1 έχει υποστεί τροποποίηση για πλήρως αυτόματη βολή, αντί των ριπών τριών βολών του Μ4. Ειδικά για τα Μ4Α1 της SOCOM αναπτύχθηκε ένα κιτ που αποτελείτο από την καραμπίνα Μ4Α1 εξοπλισμένη με ειδικό σύστημα ράγας RIS, αντί των χειροφυλακτήρων. Το κιτ περιλαμβάνει επίσης μια ποικιλία επιπρόσθετων εξαρτημάτων, όπως διάφορες διόπτρες (ACOG 4X τηλεσκοπική, ACOG Reflex με ερυθρή κουκκίδα, αφαιρούμενες ανοικτές εφεδρικές διόπτρες), διόπτρες laser (σε οπτικό και υπέρυθρο μήκος κύματος), αφαιρούμενο σιγαστήρα, τροποποιημένο εκτοξευτή χειροβομβίδων Μ203 (40mm, με κοντή κάννη και βελτιωμένη διόπτρα). Το κιτ περιλαμβάνει επίσης αφαιρούμενη εμπρόσθια λαβή και φακό μάχης.  
Με την πρώτη ματιά, το Μ4Α1 SOPMOD είναι ένα ιδανικό όπλο για τις ειδικές δυνάμεις – εύχρηστο, ευέλικτο, με καλή ισχύ πυρός. Αλλά οι τελευταίες εμπειρίες στο Αφγανιστάν έδειξαν ότι το Μ4 έχει και κάποια μειονεκτήματα. Πρώτα-πρώτα, η πιο κοντή κάννη έχει αποτέλεσμα μικρότερες ταχύτητες εξόδου βολίδας, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του δραστικού βεληνεκούς της βολίδας 5.56mm. Δεύτερον, η κάννη του Μ4 και το εμπρόσθιο μέρος του υπερθερμαίνονται γρήγορα. Τρίτο, η κοντή κάννη επέβαλλε και πιο κοντό σύστημα αερίων, το οποίο λειτουργεί υπό υψηλότερες πιέσεις σε σχέση με το τυφέκιο Μ16Α2. Αυτό αυξάνει την ταχυβολία και καταπονεί περισσότερο τα κινούμενα μέρη, υποβαθμίζοντας την αξιοπιστία. Ενώ το Μ4Α1 είναι επαρκές ως όπλο προσωπικής άμυνας για προσωπικό εκτός Πεζικού (οδηγούς οχημάτων, υπαλλήλους, προσωπικό διοίκησης), είναι, κατά κάποιες αναφορές, ανεπαρκές για τους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, τουλάχιστο στην παρούσα κατάστασή του. Έτσι, η ιδέα γενικής χρήσης του Μ4 από το Στρατό των ΗΠΑ ως οικονομικά πλεονεκτική, είναι επίσης αμφιλεγόμενη.

Τεχνική περιγραφή

Η καραμπίνα Μ4 διαφέρει από το τυφέκιο Μ16Α2 μόνο στο ότι έχει κοντύτερη κάννη και τηλεσκοπικό κοντάκιο τεσσάρων θέσεων. Το Μ4Α1 είναι μια παρόμοια παραλλαγή του τυφεκίου Μ16Α3, ώστε για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναφερθείτε στην ανάλυση για το Μ16.